Nastavení interního vyhledávání

Co kde v Google Analytics najít, jak se v tom všem vyznat a jak začít.

Příspěvekod S.m.a.i.l. » 11.5.2009 16:28

Zdravím,
pro získání klíčových slov z interího vyhledávání, jsem si v GA tuto možnost nastavil. A dokonce to i funguje. Mám ale web i s ruskou mutací a to je už zádrhel. Místo azbuky mi to hází znaky např. "Поджарка". Dá se někde nastavit, aby mi to bralo azbuku místo těch znaků?

Děkuji za odpověď
S.m.a.i.l.

Re: Nastavení interního vyhledávání

Příspěvekod Appeltauer » 11.5.2009 22:44

V tomto hodně záleží na kódování, které na webu máte.
Google Analytics rozhraní je v UTF-8 a v tomto kódování také data ukládá. Jestli se nepletu, tak ve znakové sadě UTF-8 existují znaky azbuky, takže je reálné to naměřit tak, aby ve statistikách bylo to, co tam být má.

Teď je otázka, kde přesně ten problém vězí. Jestli v odlišném kódování stránky? Nevím. Ale určitě jde případně JavaScriptem na onsubmit toho hledacího formuláře přidat další parametr, ve kterém bude ten dotaz zakódovaný tak, aby jej GA přeložil do UTF-8 správně. A tento druhý parametr by se v GA nastavil jako ten, ze kterého se mají brát klíčová slova.

Je to srozumitelné?

Je tu ještě možnost nastavit search and replace filtry na každý znak, ale to je jednak hrozně moc práce a jednak to taky není ideální (každý filtr se na celou frázi aplikuje jen jednou, takže by tam ty filtry musely být aplikované opakovaně).
Roman Appeltauer
blog.romag.cz Blog nejen o Google Analytics
Appeltauer

Příspěvekod S.m.a.i.l. » 12.5.2009 09:58

Appeltauer píše:V tomto hodně záleží na kódování, které na webu máte.
Google Analytics rozhraní je v UTF-8 a v tomto kódování také data ukládá. Jestli se nepletu, tak ve znakové sadě UTF-8 existují znaky azbuky, takže je reálné to naměřit tak, aby ve statistikách bylo to, co tam být má.

Teď je otázka, kde přesně ten problém vězí. Jestli v odlišném kódování stránky? Nevím. Ale určitě jde případně JavaScriptem na onsubmit toho hledacího formuláře přidat další parametr, ve kterém bude ten dotaz zakódovaný tak, aby jej GA přeložil do UTF-8 správně. A tento druhý parametr by se v GA nastavil jako ten, ze kterého se mají brát klíčová slova.

Je to srozumitelné?

Je tu ještě možnost nastavit search and replace filtry na každý znak, ale to je jednak hrozně moc práce a jednak to taky není ideální (každý filtr se na celou frázi aplikuje jen jednou, takže by tam ty filtry musely být aplikované opakovaně).

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Kódování stránky používám zmiňovaný UTF-8, proto se asi bude muset ošetřit hledací formulář. Proto bych se zeptal jaký další parametr by se tam měl přidat (jestli víte)? Nastavovat každý znak zvlášť se mi fakt nechce :-).

Děkuji za odpověď
S.m.a.i.l.

Re: Nastavení interního vyhledávání

Příspěvekod Appeltauer » 13.5.2009 11:13

Měl jsem na mysli vytvoření dalšího parametru v URL, který by obsahoval nějak "lépe" překódovaný hledaný řetězec. Nebo možná nepřekódovaný řetězec, který by nebyl zdeformovaný do "URL formátu".
Roman Appeltauer
blog.romag.cz Blog nejen o Google Analytics
Appeltauer

Zpět na Začínáme